RES VE GES PROJELERİ

RES  ve GES Projeleri
Dünya tarihinde enerjiye duyulan ihtiyaç her geçen gün artarak devam etmiştir. Günümüz koşullarında temiz enerji elde etme yöntemleri çevre duyarlılığı açısından son derece önem arz etmektedir. Bu kapsamda RES ve GES projeleri oluşturularak temiz enerji elde etmek hedeflenmektedir.  RES ( Rüzgar Enerjisi Santrali) projesi ile rüzgarın sahip olduğu kinetik enerji türbinlere aktarılarak elektrik enerjisi elde edilmektedir. GES ( Güneş Enerjisi Santrali) projesi ile güneş ışığından gelen enerji parçalarını, büyük panellerde toplayarak elektrik enerjisine çevirmek üzere tasarlanmaktadır.

RES ( Rüzgar Enerjisi Santrali) Nedir?
Rüzgarın oluşması ile kinetik enerji meydana gelmektedir. Rüzgarın varlığı ve sürekliliği ise bu kinetik enerjinin kullanılabilmesini olanak sağlar. Bu enerjinin kullanılabilmesi için türbinlerden geçerek elektrik enerjisine dönüştürülüp, depolanması ve elektrik enerjisi olarak kullanılması için rüzgar enerjisi santralleri kurulmaktadır.
RES kurulumu için genellikle rüzgar akımının sürekli olduğu ve alanlara rüzgar türbinlerinden ve çeşitli ekipmanlardan oluşan santraller kurulmaktadır. RES etkili bir şekilde çalışma ile istenilen verimlilikte enerji üretimi mümkün olmaktadır.

RES Ekipmanları
Yenilenebilir enerji kaynağı olarak değerlendirilen Rüzgar Enerjisi Santrali ekipmanları şu şekilde sıralanabilir;
Rotor; pervane ve dişli kutusunun bulunduğu bölümlerdir.
Pervane; rotor miline bağlanarak kinetik enerjinin mekanik enerjiye dönüşmesini sağlayan bölüm olarak tanımlanır. Hafif ancak dayanıklı olan malzemelerden üretilmektedir.
Dişli kutusu; rüzgar hızını kullanarak dönme hızını ve buna bağlı olarak ta enerji üretimini artırmada görevli olan birimdir.
Anemometre; rüzgarın hızını ölçerek, enerji sistemine gönderip, olası bir aksama ve sapmanın belirlenmesi ve önlenmesinde etkili olur.
Rüzgar Vanası; rüzgarın yönünü belirleyerek pervanelerin rüzgarın yönüne dönerek, rüzgar enerjisinin maksimum düzeyde kullanılmasını destekler.
Jeneratör, rüzgar enerjisi ile elde edilen kinetik enerjinin elektrik enerjisine dönüştürüldüğü bölümdür.
RES ekipman ve aksamları birbirini destekleyerek sistemli bir şekilde yenilenebilir enerji elde edilmesini sağlar. Her bir ekipman santralin çalışması ve işleyiş için önemli bir yere sahiptir.

Res ve Ges Projeleri

RES Projesi Amaç ve Önemi
Rüzgarın oluşumu ile ortaya çıkan kinetik enerji, sürekliliği ve gücü ile ciddi bir enerji üretme potansiyeline sahiptir. Temiz enerji kaynağı olarak bilinen rüzgar enerjisi oluşturulan santraller sayesinde insan ihtiyacını giderecek düzeyde elektrik enerjisi üretebilmektedir. RES Projeleri ile temiz ve yenilenebilir (doğal olarak kendini yenileyen) enerji kaynağı olan rüzgarın gücünden faydalanmak amaçlanır. Doğada bulunan bu güç kaynağının RES Projeleri ile insan ihtiyacı olan elektrik enerjisinin büyük bir kısmının karşılanması amaçlanmaktadır.
Çevre bilincinin oluşması ve enerji ihtiyacının artması ile  çevreyi, canlıları ve de doğayı koruyarak olumsuz etkisi olmayan doğal enerji kaynakları daha çok önem kazanmaktadır. RES projeleri çevreye zarar vermemesi, sera gazı ve emisyon yayılımı yapmaması nedeni ile temiz enerji kaynağı kullanımını desteklemektedir. Sürekliliğinin olması ve çevreye zarar vermeden enerji üretim imkanı sunması ile RES büyük önem arz etmektedir.

Profesyonel RES Projeleri Uygulamaları
RES projeleri genellikle uygun arazilere özenli bir şekilde kurulmaktadır. Profesyonel bir çalışma ile sağlıklı ve istenilen kalite düzeyine sahip olan RES projeleri hayata geçirilmektedir. Rüzgar gücünün hesaplanması, uygulama alanında rüzgar sürekliliğinin incelenmesi sonucunda alanın RES için uygunluğuna karar verilerek uygulama aşamasına geçilmektedir.
Projelerin etüt çalışmaları, proje teknik detaylarının oluşturulması ve uygulama aşamalarında profesyonel çalışma disiplinine sahip ekip üyeleri görev almaktadır. Profesyonel RES projeleri uygulamaları ile santrallerden en yüksek verimlilik ile enerji üretimi yapılması desteklenmektedir. Her bir aşamanın detaylı olarak incelenmesi ve mevcut şartlara uygun olarak hayata geçirilen projeler maksimum verimlilik sağlamaktadır.

GES (Güneş Enerjisi Santrali) Nedir?
Doğanın doğal işleyişinde bulunan enerji kaynaklarının kullanılabilmesi ile insanın ihtiyaç duyduğu enerjinin elde edilmesi en temiz enerji elde etme yöntemidir. Güneş enerjisi de doğal enerji kaynakları içerisinde son derece önemli bir yere sahiptir. Güneş enerjisinden en etkili şekilde yararlanmak için de GES projeleri oluşturularak uygulanmaktadır. GES nedir? GES( Güneş Enerjisi Santrali) projeleri, güneşten gelen ışınların sahip olduğu enerji parçalarını enerji panellerinde toplayarak kullanılabilir enerji olarak büyük pil ve bataryalarda depolanmaktadır. Güneş enerjisinin dönüştürülmesi ve depolanması mantığına dayalı olan bu santraller temiz enerji üretimi imkanı sunmaktadır .

Res ve Ges Projeleri

GES Projeleri Amaç ve Önemi
Tüm yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile ihtiyaç duyulan enerjinin çevreyi koruyarak elde edilmesi amaçlanır. Güneş ışınlarının doğal enerjisinden yararlanılarak enerji üretimi için GES projeleri tasarlanarak üretilmektedir. GES projelerinin amacı doğal ve yenilenebilir enerji kaynağı olan güneşin enerjisinden maksimum düzeyde faydalanarak, insan yaşamında ihtiyaç duyulan enerjinin elde edilmesidir. Bu amaca yönelik olarak uzun süreli olarak enerji üretimi sağlayacak olan santraller kurulmaktadır.
Dünyanın sahip olduğu ekosistem içerisinde çevreye zarar vermeyen enerji kaynaklarının kullanımı son derece önemlidir. Bu nedenle de doğal ve yenilenebilir enerji kaynağını kullanma imkanı sunan GES projeleri önemi her geçen gün daha da çok artmaktadır. Doğru alanlar doğru şekilde uygulanan GES projeleri enerji ihtiyacının büyük bir bölümünü kolaylıkla karşılamaktadır. Geniş ve güneş ışığından en çok yararlanılacak arazilerde kurulan santraller ciddi anlamda verimlilik sağlamaktadır.

GES Ekipman ve Aksamları
Güneş enerjisi kullanımını sağlayan GES ekipman ve aksamları şu şekildedir;
Güneş Panelleri; güneşten gelen ışınları toplayarak kullanılabilir elektrik enerjisine dönüştüren geniş panellerdir.
Jel aküler, güneş ışınlarından alınan enerjilerin kullanılabilir enerjiye dönüştürülmesini sağlayan derin şarj özelliği olan  akülerdir. Yüksek enerji tutma kapasitesine sahip özelliği ile santralde büyük öneme sahiptir.
İnverter; akülerde dönüştürülen düşük voltajlı enerjinin 220 volt olarak kullanılabilir olması için dönüşümü sağlayan ekipmandır. Bir anlamda enerji yükseltme görevini üstlenmektedir.
Güneş regülatörü; aynı zamanda şarj kontrol cihazı olarak bilinmektedir. Temel olarak panellerde oluşturulan enerjinin depolanması sonrasında şarj işlemini kesmeye yarayan bir sistemdir.
Solar kablo; üretilen enerjinin panellerden invertere taşınması için kullanılan kablolardır.
Konnektör; solar panellerde üretilen elektrik enerjisini artı ve eksi çıkışı ile şarj kontrol cihazına iletmektedir.
Her bir ekipman santral sisteminin etkili bir şekilde çalışmasını ve maksimum düzeyde enerji üretmesini olanaklı kılmaktadır. Bu nedenle her bir ekipman santralin çalışmasını destekleyecek şekilde üretilmektedir.

Profesyonel GES Projeleri Uygulamaları
Doğal enerji kaynağı olan güneşin ışınlarından ve enerjisinden yararlanmak için etkili ve doğru bir santral sistemi kurmak gerekir. Bu anlamda profesyonel GES projeleri uygulamaları ile maksimum düzeyde verimlilik sağlamaktadır. Profesyonel olarak çalışan ekip ile geliştirilip uygulanan GES istenilen düzeyde enerji üretim kapasitesine sahip olmaktadır. GES projelerinde her bir aşama alanında uzman ve deneyimli personel ile gerçekleştirilmektedir. Böylece hem verimlilik sağlanmakta hem de santrallerin uzun ömürlü olması sağlanmaktadır. Doğru arazilerde doğru santral projelerinin en uygun şekilde kurulması ile istenilen düzeyde enerji üretimin yapılması sağlanmaktadır.
Profesyonel olarak uygulanan projelerde yüksek kaliteye sahip ekipman ve aksamları kullanılmasına ayrıca özen gösterilmektedir. Doğal güneş enerjisinden maksimum ölçüde faydalanmak ve enerji ihtiyacını karşılamak mümkün olmaktadır. GES uygulamaları genellikle pahalı  olsa da uzun vadeli kullanımı ve sağladığı enerji ile maliyetini kısa sürede çıkarmaktadır. Aynı zamanda çevre dostu olması ve sürdürülebilirliği ile sıklıkla tercih edilmektedir.

Res ve Ges Projeleri