Ormanlarımız bize oksijen sağlamanın ötesinde, her türlü yapı için kereste, mobilyalarımız için ahşap malzeme ve hatta balıkçılık için tekne üretiminde hammadde olarak kullanılır. Zengin ormanlar ile kaplı ülkemizde, her yıl milyonlarca fidan dikilmekte buna karşılık değişik sanayi kollarında kullanılmak üzere dikili ağaç kesimi yapılmakta.
DİKİLİ AĞAÇ KESİMİ NASIL YAPILIR?
Dikili ağaç kesimi yapabilmek için, öncelikle Orman Genel Müdürlüğü’nün orman alanlarına yönelik inceleme yapması ve ağaç kesimi yapılacak bölgeleri belirlemesi gerekir. Daha sonra, kesilecek ağaç cinsine ve bunlardan üretilecek keresteye göre birim fiyat ve kesim şartnameleri düzenlenir.
Alınan karar, bölgedeki Orman Kooperatiflerine ve köy muhtarlarına, halka tebliğ edilmesi amacıyla bildirilir. Kesilecek ağaçlar, bölge ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla, öncelikle Orman Köylülerini Kalkındırma Kooperatiflerine, daha sonra da ağaç kesimi yapılacak bölge civarındaki köylülere dağıtılır. Yapılan iş dağıtımı, Orman Bölge İşletme Şefi ve işletmeye bağlı memurların tanıklığında kura ile gerçekleştirilir ve tutanağa geçirilir.
Bölgede birden fazla kooperatif bulunması durumunda, kooperatiflerin üye sayısı ve iş makinesi parkı göz önüne alınarak, oransal bir dağıtıma gidilir.
Orman Genel Müdürlüğü’nün son yıllarda ormanları ekonomiye kazandırma projesi kapsamında yurt genelinde başlattığı “Dikili Ağaç Satışı” uygulaması kapsamında, Active Group olarak ormancılık deneyimi yüksek personelimiz ve dikili ağaç kesimine uygun iş makinesi parkımızla, bölgemizdeki tüm kooperatiflerin kesim ihtiyaçlarını karşılayabilecek yetkinliktedir.
Bölgemizde ağaç kesim ve satışı ihalesini alan firmalar da, yüklenici olarak Active Group’u seçerek, yerel ekonomiyi güçlendirmenin yanında sektörün en yetkin firmasından hizmet almanın güvenini duyacaktır.
Günümüzde birçok dikili ağaç kesim projesini başarıyla gerçekleştiren firmamız, her geçen gün daha da yaygınlaşan dikili kesim faaliyetlerini başarıyla yürütmektedir.
Son olarak, dikili kesim faaliyetinin ülkemizin mevcut orman alanlarını azaltmadığını, aksine planlı kesim ve yeniden dikim işlemleri ile ülkemizi orman varlığının Orman Genel Müdürlüğü’nün 2021 Faaliyet Raporu’na göre 2020 - 2021 döneminde 177 bin hektar genişlediğini ve 2022 yılında bu oranın daha da artmasının beklendiğini eklemek istiyoruz. Orman Genel Müdürlüğü’nün ağaç dikim etkinlikleri hem erozyonla mücadeleyi güçlendirerek toprak varlığımızın azalmasını engelliyor, hem de orman yangınlarında yitirdiğimiz orman alanlarının hızla yenilenmesini sağlıyor.